Trailerladen

het begint met het begrijpen van je paard


Elke paarden eigenaar krijgt vroeg of laat te maken met trailerladen. Of het nu is om lekker naar het bos, strand of op wedstrijd te gaan. Of omdat je naar de dierenarts moet. En dan lijkt het zo gemakkelijk; je zet de trailer neer en je paard loopt er zo in…..of niet? Veel, heel veel paarden hebben problemen met de trailer.

Helaas weten veel eigenaren niet waarom hun paard de trailer niet in gaat en gebruiken uiteindelijk dwang om toch het paard in de trailer te krijgen, met alle gevolgen van dien. Andere geven op en komen niet van stal af. Maar wat nu als ik je vertel dat er een oplossing is? Die oplossing begint met het ontdekken van de beweegredenen van je paard om niet de trailer in te gaan. Hoe kom je erachter wat de reden is van jouw paard om er niet in te gaan? Door te leren zijn lichaamstaal te lezen en die signalen te begrijpen.

Dit is namelijk DE manier waarop het paard zijn gevoelens en emoties aan jou wil duidelijk maken. Alleen als je weet waarom je paard niet laad, kan je er wat aan doen. Elke reden vergt namelijk een andere manier van aanpak die cruciaal is om ervoor te zorgen dat je paard uiteindelijk zelfstandig en zonder issues zal laden als jij dat vraagt. In mijn lessen leer je hoe je erachter kan komen wat de reden van jouw paard is, en wat je hier aan kan doen.

Balans

Beweegredenen van je paard om niet te laden


  • Angst

    Echte angst ontstaat vaak door eerdere, slechte ervaringen. Lees meer.

  • Onzekerheid

    Paarden zijn van nature vluchtdieren. Hierdoor zullen ze niet snel geneigd zijn om zich in een kleine ruimte op te laten sluiten. Lees meer.

  • Geen zin

    Het kan best zijn dat je paard niet bang of onzeker is, maar gewoonweg geen zin heeft om de trailer in te gaan. Lees meer.

Up to date blijven?like mijn facebook

[wpfblikebox]

Angst


Paarden zijn levende wezens. Dit moeten we nooit vergeten. Levende wezens hebben hun eigen ideeën en ondanks het feit dat wij willen dat een paard ons als leider gaat zien, betekent dit nog niet dat we ze gaan dwingen om dingen voor ons te doen. We moeten de mening en gevoelens van het paard respecteren. Dit betekent niet dat we altijd doen wat het paard wil, maar wel dat hetgeen wij van het paard verlangen iets moet zijn waarvan we weten dat het paard het kan, snapt, begrijpt en durft.

Wederzijds respect zal ervoor zorgen dat je een zeer goede relatie met je paard krijgt of je nou dressuur of western rijdt, springt of gewoon vanaf de grond lol wil hebben met je paard. Wederzijds respect bouw je op door als een leider op te treden voor je paard. Een leider die geeft wat het paard nodig heeft; leiding, respect, veiligheid.

Onzekerheid


Paarden zijn van nature vluchtdieren. Hierdoor zullen ze niet snel geneigd zijn om zich in een kleine ruimte op te laten sluiten. Het is daarom niet meer dan logisch dat een paard in eerste instantie niet zo snel geneigd is de trailer in te lopen als je dat aan hem vraagt. Het is een kleine ruimte, zonder vluchtopties. In de natuur zal een paard zo’n ruimte uit overlevingsdrang vermijden. Dwing je je paard op zo’n moment, dan slaat de onzekerheid al snel over in angst. Maar hoe kan je je paard dan toch de trailer in krijgen?

Door ervoor te zorgen dat de onzekerheid wordt omgezet in nieuwsgierigheid, zodat je paard de trailer interessant gaat vinden en wil gaan onderzoeken. Jouw aanpak hierin is belangrijk en vergt meer dan alleen werken in de buurt van de trailer.

Geen zin


Het kan best zijn dat je paard niet bang of onzeker is, maar gewoonweg geen zin heeft om de trailer in te gaan. Als angst en onzekerheid niet de boventoon voeren als reden om niet de trailer in te gaan, dan kan het zijn dat je te maken hebt met het feit dat je paard onvoldoende gemotiveerd is om voor jou de trailer in te gaan. Indien dit het geval is het belangrijk dat je nog eens goed nagaat hoe de verhoudingen tussen jou en je paard liggen.

Wie neemt er leiderschap en hoe toont zich dat? Wat is de reden dat je paard geen zin heeft? Staan er vriendjes te roepen, associeert hij de trailer met iets negatiefs waar hij naartoe moet (bv stressvolle wedstrijden)? Hoe dan ook, je zal je paard moeten overtuigen dat het toch echt het beste idee is om toch die trailer in te gaan. En op een manier die hem niet onzeker of angstig maakt, want dan ben je nog verder van huis.

[envira-gallery id=”786″]