Natural Horsemanship

Paarden en mensen zijn wezenlijk verschillend in hun manier van communiceren, denken en reageren. Het is daarom ook niet vreemd dat we heel vaak mensen tegenkomen die “problemen” hebben met hun paard. Dit kan variëren van niet kunnen vangen, niet/moeilijk kunnen trailerladen, tot problemen met rijden en nog veel meer. Hierdoor gaat vaak het plezier verloren. De grootste oorzaak hiervoor ligt meestal in het feit dat er ergens in één van de 4 belangrijkste bouwstenen in de omgang met het paard iets mis is gegaan. Ik leer je op een andere manier naar je paard te kijken. Je leert zijn manier van denken en communiceren beter begrijpen. Ook krijg je tools aangereikt waarmee je kan werken aan het opbouwen van wederzijds respect en vertrouwen. Ik neem je mee in de wereld van NH en geef je de 4 belangrijkste bouwstenen voor een goede relatie met je paard

Balans

de vier bouwstenen vooreen goede relatie


  • Respect

    Paarden zijn levende wezens. Dit moeten we nooit vergeten. Lees meer.

  • Begrip

    Door het observeren van de lichaamstaal van het paard kunnen we veel te weten komen over hoe het paard zich op dat moment voelt. Lees meer.

  • Communicatie

    In plaats van een paard te “dwingen” bepaalde dingen voor ons te doen, omdat we zo graag willen. Lees meer.

  • Vertrouwen

    Kan jij zoveel vertrouwen en interesse opbouwen bij je paard zodat hij liever bij jou is dan bij andere paarden? Lees meer.

Up to date blijven?like mijn<facebook

[wpfblikebox]

Respect


Paarden zijn levende wezens. Dit moeten we nooit vergeten. Levende wezens hebben hun eigen ideeën en ondanks het feit dat wij willen dat een paard ons als leider gaat zien, betekent dit nog niet dat we ze gaan dwingen om dingen voor ons te doen. We moeten de mening en gevoelens van het paard respecteren. Dit betekent niet dat we altijd doen wat het paard wil, maar wel dat hetgeen wij van het paard verlangen iets moet zijn waarvan we weten dat het paard het kan, snapt, begrijpt en durft.

Wederzijds respect zal ervoor zorgen dat je een zeer goede relatie met je paard krijgt of je nou dressuur of western rijdt, springt of gewoon vanaf de grond lol wil hebben met je paard. Wederzijds respect bouw je op door als een leider op te treden voor je paard. Een leider die geeft wat het paard nodig heeft; leiding, respect, veiligheid.

Begrip

Door het observeren van de lichaamstaal van het paard kunnen we veel te weten komen over hoe het paard zich op dat moment voelt. Is hij angstig of dominant, probeert hij je uit, of snapt hij niet wat je van hem vraagt?

Paarden liegen niet en als we hun lichaamstaal leren begrijpen kunnen we beter met ze communiceren. Een paard dat angstig is zal je op een andere manier moeten benaderen dan een dominant paard. Het leren “lezen” van je paard kan je helpen om bepaalde problemen op een passende manier op te lossen of om je paard nieuwe dingen aan te leren.


Communicatie

In plaats van een paard te “dwingen” bepaalde dingen voor ons te doen, omdat we zo graag willen dat een paard dat nou eenmaal doet, kunnen we hem ook stimuleren om dat te doen wat we willen, door middel van wederzijdse communicatie.

Waarom zou een paard iets voor jou doen? We moeten ze een reden geven om het te doen. Er moet ook iets inzitten voor het paard.

Door gebruik te maken van de verschillende karakters van paarden en het lezen van de lichaamstaal kan je erachter komen wat jouw paard op dat moment nodig heeft om iets voor jou te willen doen.Net als mensen hebben paarden verschillende karakters. Elk karakter heeft een andere aanpak nodig. Het ene paard heeft consistentie nodig, de andere juist afwisseling. Er zijn paarden die graag leiderschap krijgen, en paarden die graag de leiding nemen.

Hoe je elk individueel paard zo kan motiveren om samen met jou een combinatie te vormen is daarom ook afhankelijk van het karakter van het paard. Er wordt vaak gezegd dat een paard waarmee men niet verder komt vervelend is, niet te trainen, koppig etc. Maar wordt er wel gekeken of de huidige manier van trainen wel bij het paard past? Helaas is dit vaak niet het geval.

vertrouwen

Kan jij zoveel vertrouwen en interesse opbouwen bij je paard zodat hij liever bij jou is dan bij andere paarden? Zoveel vertrouwen dat je geen touw nodig hebt om je paard mee te nemen bij de kudde vandaan…..Dat je paard aan je vraagt wat hij voor je kan doen, in tegenstelling tot dat jij hem moet dwingen iets voor je te doen…….

Bij Equi-Unity hebben wij ons gespecialiseerd in het helpen bereiken van deze aspecten, door te werken met ruiter en paard op basis van de wensen, kennis en behoeften van iedere afzonderlijke combinatie.

Hulp op maat dus.