Even voorstellenik ben: KIM STEUTEL

Als kind lag mijn hart al bij dieren. Altijd nam ik, tot mijn moeders frustratie, kleine weesdieren mee naar huis om te verzorgen, op te laten groeien en er een goed huis voor te vinden. Ook de paarden vond ik machtig mooi. Helaas was het in Indonesië waar wij woonden niet zo makkelijk om een mogelijkheid te vinden tot paardrijden. Toch heb ik die mogelijkheid gekregen, bij een collega van mijn vader die privé een aantal paarden bezat. Een aantal jaren heb ik daar privé lessen gehad, een hele goede start voor de ontwikkeling van mijn paardrij-carriere. Als snel reed ik veel verschillende paarden en leerde hier veel van.

Eenmaal naar Nederland verhuisd bleef het kriebelen en heb ik, na een verzorgpaard bij de manege al snel mijn eerste eigen paard gekocht. Helaas is dit paard een jaar later in de wei zodanig verwond door een ander paard dat we haar uiteindelijk moesten laten inslapen.

Toen kwam mijn huidige paard Orsini in mijn leven. Hij bleek (en blijkt nog steeds..) een goede leermeester te zijn. Hij was net zadelmak en samen hebben we de hele weg naar het Z dressuur afgelegd. Orsini is een paard met een heel eigen karakter, redelijk dominant en moet een reden hebben om voor je te willen werken. Niet het aller makkelijkste paard om te motiveren! Maar daar leer je van. Het allerbelangrijkste was dat ik Orsini dus een reden moest geven gemotiveerd met mij mee te doen, en dat was niet altijd zo makkelijk, waardoor er toch vaak frustratie was van beide kanten. Als ik toen wist wat ik nu weet…….waren dingen een stuk makkelijker geweest ?

Echter alles loopt zoals het moet en helaas kreeg Orsini tijdens ons wedstrijd seizoen een blessure na rollen in stal. Een blessure waar lang lichamelijke rust voor stond. Maar hoe ging ik mijn paard, wat erg levendig was en hoog in training stond rustig houden zodat hij kon herstellen? Ik moest een manier vinden om hem vooral mentaal bezig te houden zodat hij daardoor lichamelijk rustig werd. Gelukkig kwam ik in aanraking met Natural Horsemanship. Wow, wat een eye opener!

Sinds die tijd is het hard gegaan. Zoveel gezien, geleerd en gedaan; Clinics gevolgd bij Parelli® instructeurs Michael Wanzenfried, Eddy Modde, Walther Gegenschatz, en zelfs een 6 maanden lange stage gedaan in Frankrijk. Meerdere clinics gevold van Karen Rohlf die gericht zijn op dressuur op een natuurlijke manier. In juni 2010 ben ik weer afgereisd naar Colorado in de VS en heb daar onder toeziend oog van Pat en Linda Parelli de fasttrack cursus gevolgd en met zeer goed resultaat afgesloten! Er werd mij daar dan ook gevraagd of ik interesse zou hebben om Parelli instructeur te worden, echter wilde ik verder zoeken naar waar mijn hart echt ligt: de combinatie van acdemische dressuur en Natural Horsemanship pricipes. Deze zoektocht leidde mij uiteindelijk naar Marijke de Jong.

Ondertussen was Orsini alweer een stuk ouder geworden (21 op het moment van dit schrijven) en was de tijd gekomen om toch wel op zoek te gaan naar een mogelijke opvolger. Ik wilde een 3 jarig, ongetraind paard, liefts een spaans ras. Uiteindelijk kwam ik thuis met een 6 jarige KWPN-er (spring gefokt) genaamd Belicimo! Het enige wat nog van mijn “lijstje” over was, was het feit dat hij nog helemaal niet getraind was. Hij was enkel in handen geweest om zijn hoeven te laten bekappen en om van de stal naar de wei of paddock te lopen. MAAR toen ik hem voor het eerst zag hadden we meteen een connectie and heb ik ter plekke de beslissing genomen om hem te kopen. Een beslissing waar ik nog geen moment spijt van heb gehad.

Belicimo is op zijn eigen manier ook een uitdaging. Als hengst met zijn 6 jaar en ervaring met dekken, wist hij dat hij knap en sterk was. Gelukkig had ik inmiddels genoeg kennis opgedaan om ervoor te zorgen dat we vanaf het eerste moment echt als partners konden samenwerken. In het begin heb ik heel veel tijd besteed aan training vanaf de grond waarbij de opbouw van wederzijds vertrouwen en begrip voorop stond. Daarna heb ik hem zelf ingereden en hij heeft nog nooit geprobeerd me van zijn rug af te krijgen. Hij is een echte trainingspartner en maatje geworden die altijd zijn beste beentje voor zet. Hij houd mij ook heel scherp en gefocussed, want de momenten waarop mijn aandacht verslapt of ik iets fout doe in zijn ogen, laat hij me gelijk weten dat er iets niet ok is. Hij is op dit moment mijn beste leermeester!

Natuurlijk is Orsini ook nog steeds bij mij en ik hou hem fit door hem op regelmatige basis, samen met mijn bijrijdsters, te trainen. Beide bijrijdsters geef ik les in Straightness Training en NH en daarom werken zij op dezelfde manier en volgens dezelfde principes als ik. Daardoor kunnen zij mij heel goed helpen om Orsini sterk en fit te houden, ondanks dat hij al 21 is!

Als je mij en mijn paarden wil blijven volgen, zorg er dan voor dat je mijn facebook pagina liked: www.facebook.com/kim.steutel

kim
Straightness training

Instructrice straightness training

Sinds een aantal jaren mag ik mij officieel instructeur Straightness Training noemen. Ik ben daar best trots op want op dit moment zijn er slechts 16 officele instructeurs in deze manier van training.
Straightness Training biedt de mogelijkheid om je paard zowel fysiek als mentaal meer in balans te brengen. Een (in mijn ogen) perfecte combinatie van Natural Horsmanship en Academische rijkunst. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en onbalans in één van beide heeft direct invloed op de ander. Daarom is het van belang je als eigenaar bewust te zijn van het feit dat je aandacht moet besteden aan beide aspecten.
Meer informatie over Straightness Training kan je hier vinden op mijn website
Ik hoop dat deze website je inspireert in je eigen omgang met je paard(en).

bij equi-unity

De kennis en ervaring van Natural Horsemanship die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik nu gecombineerd met mijn kennis en ervaring uit de dressuur. Hierdoor kan ik een brug slaan voor veel mensen tussen het dressuurmatig en op een meer natuurlijke manier trainen van het paard, zonder dat hierbij de mentale- of lichamelijke aspecten van het paard uit het oog worden verloren. Een combinatie die ervoor zorgt dat het paard gemotiveerd zal zijn te doen wat jij van hem vraagt, omdat er vertouwen, respect, begrip en communicatie is. Deze ingrediënten zijn ook van belang voor alles wat je met je paard voor ogen hebt, of het nu gaat om een bosrit, wedstrijd rijden, trailerladen of gewoon lekker samen zijn.

Ik geef bij Equi-Unity lessen in zowel Natural Horsemanship als natuurlijk dressuur. Verder ben ik in staat mensen te helpen met “problemen” die zij hebben in de omgang met hun paard. Inmiddels heb ik ook een divers aanbod van cursussen waarover meer informatie te vinden is in de “agenda” op deze site.

equi-unity